Cum pregatim piscina pentru sezonul cald?

Vrei sa te bucuri de o piscina curata si limpede in sezonul cald?

Atunci inca de la venirea primaverii trebuie sa-i acorzi acestea atentia necesara.

Iata pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a avea o piscina impecabila.

 

  1. Verifica instalatia piscinei : pompele, filtrele , skimmerele.In cazul in care cartusul din filtru este foarte uzat sau nisipul este colmatat , se impune inlocuirea lui.Daca nu, atunci macar filtrul se va spala in contracurent.In ceea ce priveste skimmerele , acestea trebuie controlate pentru ca exista pericolul infundarii lor cu frunze sau alte impuritati , care ar putea impiedica apa sa ajunga la filtru si ar putea favoriza formarea algelor.Pentru o buna recirculare a apei, se recomanda ca nivelul acesteia sa fie la jumatatea skimmerului.
  2. Spala si usuca prelate de iarna , iar apoi depoziteaz-o intr-un mediu uscat si racoros. Cordelinele se strang de asemenea , iar tarusii se scot din pamant, altfel vei risca la toamna sa nu ii mai gasesti.
  3. Verfica apoi nivelul apei .In cazul in care acesta a scazut , completeaza bazinul cu apa , iar daca este crescut  elimina apa pana se ajunge la nivelul optim.Daca apa cu care alimentezi piscina are duritate mai mare de 20° F , aceasta trebuie dedurizata in timpul umplerii, cu produse speciale.
  4. Dupa ce ai umplut piscina , poti programa filtrarea (care se va efectua minimum 48 de ore) si efectua clorinarea .Dupa incheierea acestor procese , apa va deveni cristalina.
  5. Aspira piscina.Trebuie sa stii insa ca, daca vei efectua aceasta operatie mai devreme , apa va fi tulburata si procesul de limpezire va fi incetinit , deoarece tot ce se aspira se va intoarce in apa si vor reincepe si reactiile chimice
  6. Verfica proprietatile chimice ale apei prin intermediul indicatorilor chimici.
    Acestia trebuie sa aiba urmatoarele valori:

    • Ph-ul  : 7,2-7,6;
    • Clorul : 1.0-4.0 ppm ; 1ppm= 1 gram de clor pe mc.;
    • Alcalinitatea : 60-120 ppm Daca valoarea acesteia depaseste 120 ppm se va folosi un acid (lichid sau solid) pentru a standardize valoarea ;
    • Duritatea : 200-1000 ppm.In cazul in care valoarea este mai mare de 1000 ppm se va folosi pentru standardizare un produs anticalcar
    • Nivelul stabilizatorului : 20-50 ppm.Daca acesta este mai mare de 50 ppm , se impune inlocuirea in proportie de 50% a apei din piscina si la nevoie golirea totala.

    In functie de cantitatea de metale , sulfati si nitrati din sursa de apa, procesul de limpezire va dura intre una si unsprezece zile. Periaza foarte bine peretii si fundul piscine , pentru a indeparta algele si impuritatile.

  7. Instaleaza prelata de vara care are atat rolul de a mentine apa curata , cat si de a ajuta la incalzirea acesteia mai repede.
  8. Pune in functiune instalatia piscinei , pentru a verifica daca merge bine .Acolo unde este cazul , se va porni si instalatia de incalzire a apei.

SFATURI :

  • Spala filtrul in fiecare zi , timp de cateva zile de la umplerea piscine , pentru a grabi limpezirea apei
  • In primele doua –trei saptamani de la deschiderea piscinei, este bine sa verifici continutul de clor si ph-ul mai des (la interval de doua zile in prima saptamana)
  • Pentru a maximiza eficienta clorului , este recomandat sa stabilizezi ph-ul apei in primele doua saptamani de la deschiderea piscinei
  • In zilele caniculare , cantitatea de clor dezinfectant trebuie suplimentata .In perioadele ploioase , corecteaza ph-ul si adauga antialge

Comments are closed.